Mentőt hívnak az iPhone-ok

Több esetben is téves riasztás futott be az amerikai hatóságokhoz: az iPhone 14 amúgy roppant hasznos karambolérzékelője ugyanis autóbalesetként értékelte, ha a telefon tulajdonosa hullámvasutazott.

Még a legújabb iPhone-ok sem tökéletesek, de ezt persze sosem állította az Apple. Most úgy tűnik, javításra lesz szükség, egy igazán fura hibával kapcsolatban.

A szeptember elején bemutatott iPhone 14 egy igen hasznos, de egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető Crash Detection funkciója küld nem is egy esetben téves riasztást. Egy valami közös ezeknél: vidámparkból érkeznek a 911-re a hívások, amikor az iPhone tulajdonosa épp a hullámvasúton ül. Ilyen esetben érzékeli az iPhone 14 a kanyarokat, hirtelen fékezést és esést úgy, hogy baleset történt, és mivel 20 másodpercen belül nem állítják le a riasztást, mert a hullámvasúton szórakozónak van ennél fontosabb dolga is, folyamatosan bombázza üzeneteivel a segélyhívót.

A szöveg valahogy így hangzik: Ennek az iPhone-nak a tulajdonosa súlyos autóbalesetet szenvedett, és nem reagál a telefonjára. Ezt követően megadja a földrajzi koordinátákat és a becsült keresési sugárat. Az üzenetet öt másodperc múlva megismétli.

Kiderült, hogy több ilyen eset is történt már, hogy vidámparkokhoz riasztották a mentőket, természetesen feleslegesen. Más kérdés, hogy miért viszi fel magával valaki a hullámvasútra az iPhone-ját, vagy ha igen, akkor miért nem teszi repülőgép üzemmódba, vagy miért nem kapcsolja ki a Beállításokban a Hívás súlyos baleset után funkciót.

Az Apple már megjelentetett néhány olyan megoldás, amelyek megakadályozhatják, hogy a funkció aktív legyen a hullámvasutakon.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20221012_iphone14_crash_detection _tevedese_a_hullamvasuton