Internetes alapfogalmak

Manapság az internet szolgáltatók már egészen nagy sávszélességet kínálnak ügyfeleiknek, ahhoz azonban, hogy mindenki ki tudja választani a számára legideálisabb csomagot, nem árt ismerni néhány kifejezést.

Sávszélességnek hívjuk az internet adatátviteli sebességét. Leginkább megabit per szekundum a mértékegysége, vagyis azt mutatja meg, hogy egy másodperc alatt hány megabitnyi adatot tudsz elérni az interneten.

A másik adat, amivel az internet szolgáltatásokat szokták jellemezni, az a le és feltöltési sebesség.

Letöltés az, amikor az interneten lévő tartalom jut el a számítógépedre, vagyis mintegy letöltöd az adatot az internetről. Ilyen például, ha megnézel egy honlapot, vagy egy YouTube videót, esetleg letöltesz egy filmet.

Mivel az online aktivitások többsége – mint a weboldalak letöltése vagy a videók streamelése – letöltésekből áll, a legtöbb kapcsolatot úgy tervezték, hogy jóval gyorsabban töltsön le, mint fel.

Feltöltésnek azt nevezzük, amikor a számítógépedről szeretnél feltölteni valamit az internetre. Például elküldesz egy emailt, feltöltesz a Facebookra egy fotót, vagy a YouTube-ra egy videót, esetleg a felhőben lévő tárhelyedre töltesz fel fájlokat.

Ebből logikusan következik, hogy a letöltési sebesség azt mutatja meg, hogy mennyire gyorsan tudsz Te elérni az internetről tartalmakat, a feltöltés pedig azt, hogy Te mennyire gyorsan tudsz feltölteni adatokat az internetre.

A ping a kapcsolatunk reakcióidejét jelenti, jelezve, hogy milyen gyorsan kapunk választ, miután elküldtünk egy kérést. Egy gyors ping egy jóval válaszkészebb kapcsolatot jelent, különösen alkalmazások esetén, ahol az időzítés nagyon fontos, mint pl. a videójátékoknál.

Forrás: https://szamitastechnikarol.blog.hu/2019/06/02/mennyire_legye n_gyors_az_interneted