Karbonsemleges távközlési hálózat

Mindent kezdenek behálózni a kábelek és bázisállomások, amelyek kiépítése és üzemeltetése rengeteg anyagot, munkát és energiát igényel. Mindez rendkívül környezetkárosító.

A távközlési hálózat szerepe egyre jelentősebb az emberi civilizáció tovább építésében, 2019 végén már 4,1 milliárd ember használt internetet.

A karbonsemlegesség azt jelenti, hogy egy cég a tevékenységei során vagy egy egyén az életmódja során a lehető legkisebbre csökkentette karbonlábnyomát.

Különösen fontos ez, hiszen az Európai Parlament a párizsi megállapodás alapján vállalta, hogy a 21. század második felére eléri a karbonsemlegességet.

A jelen szolgáltatói és hálózatai viszont sokszor még messze vannak ettől az állapottól.

Ez nem azt jelenti, hogy a távközlési cégeknek ne lennének fenntarthatósági programjaik vagy kevésbé lennének érzékenyek a fenntartható jövő iránt, de ezek a trendek jóval lassabban érnek be ott, ahol az infrastruktúra természetes és logikus életciklusa akár 10-20 év is lehet.

A jó hír az, hogy a számos egymást erősítő tényező miatt a távközlési szektor lehet az egyik leghatékonyabb példája a zöld jövőképnek.

Egy tipikus távközlési szolgáltató karbonlábnyoma már csupán az irodaterek, üzletek és dolgozók révén is magas.

A jövő távközlési szolgáltatója gyorsabb, rugalmasabb és könnyebb, a jövő infrastruktúra szolgáltatója hatékonyabb, gazdaságosabb és zöldebb. Így lehet az egyre többet fogyasztó távközlési hálózat karbonsemleges.

Forrás: https://www.hwsw.hu/hirek/62252/tavkozlesi-halozat-karbonse mleges-vezetekes-mobil-infrastruktura-3g-4g-5g-optika-core-ne twork-sharing.html