Mi a switch és a router közötti különbség?

Nagyon egyszerűen fogalmazva a switch egy aktív jeltovábbító vagy jelerősítő kábeles hálózati eszköz.

Ezt a hálózati eszközt iktatják be, abban az esetben, amikor több száz méter UTP kábelt kell telepíteni, például össze kell kötni az iroda számítógépét a telep egy távoli pontjában lévő IP kamerájával.

A switch semmit sem irányít, nem osztályoz, nem szűr, nem állít le adatot. Minden jön és átmegy rajta azon két vagy több eszköz között melyeket összekapcsol.

Az egyik eszköz által küldött csomagokat szétküldi minden egyes további eszköznek, melyek rá vannak csatolva. Természetesen IP címet sem oszt. Viszont képes gyors kommunikációra, éppen azért, mert semmivel sem szöszöl.

A router vagy más néven útválasztó feladata, hogy a különböző számítógépek között megossza az internet kapcsolatot. Vezetékes és vezeték nélküli, tehát Wi-Fi-hálózatot is tud teremteni. Egy apró kis eszköz, ami elfér egy íróasztalon, de akár a falra is szerelhető.

Ip címet oszt ki, és tilthatók az egyes kintről érkező címek. Egy tűzfal is egyben, bár az alapbeállítások igen sok mindent átengednek.

Segítségével egyszerre több számítógép, illetve digitális eszköz tudja használni a lakás internetkapcsolatát. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a modemen bejön a szolgáltatótól a jel, amit az feldolgoz és átalakít.

Ezután a router fogja ezt a jelet és elérhetővé teszi több különböző eszköz számára is. Nyilván ez a kapcsolat ugyanúgy a másik irányba is működik. Fontos, hogy a routerek önmagukban nem képesek csatlakozni az internethez, emiatt szükséges mellettük egy modem használata is.

Forrás: https://itmegoldasok.wordpress.com/2015/07/10/mi-a-kulonb seg-a-router-es-a-switch-kozott/