Mi lesz az adatainkkal?

Hogyan lophatják el az adatainkat és mire használhatják fel azokat? Pontosan mire is pályáznak az adathalászok és hogyan előzhetjük meg a bajt?

A korona vírussal járó távmunkával és karantén-intézkedésekkel egyre nagyobb a kitettségünk annak, hogy valamilyen módon rossz kezekbe kerülnek az adataink, hiszen gyakrabban dolgozunk a felhőben, vagy többször rendelünk az interneten keresztül, így sokszor adunk meg magunkról érzékeny információkat.

Noha a legtöbb esetben egy online rendelés elég biztonságos, azért nem árt az óvatosság, hiszen egy kis odafigyeléssel rengeteg fejfájástól kímélhetjük meg magunkat.

Ahhoz, hogy kivédhessük a veszélyt, tisztában kell lennünk azzal, hogy hogyan lophatják el az adatainkat. A leggyakoribb mód egyben a legbanálisabb is, hiszen ekkor nem történik más, minthogy egy pincér, egy eladó, vagy egyéb kereskedő egész egyszerűen lemásolja a bankkártya adatainkat, amikor azzal fizetünk.

Ezek a visszaélések legtöbbször külföldön, nyaralások és utazások alkalmával, nagyvárosokban történnek, ritkább esetben közvetlen környezetünkben és sűrűn látogatott helyeken.

De pontosan mi történik a megszerzett adatainkkal? Ha nem egy piti kis lopásról van szó, akkor nem használják fel azonnal a rólunk megszerzett információt, hanem pénzzé teszik azt.

Sokszor olyan vevőnek adják el azokat, akik közeli helyen élnek, hiszen ha a számlánkra egyszerre érkezik terhelés a világ több pontjáról, akkor az könnyedén feltűnhet a bankoknak is. A legfontosabb, hogy próbáljuk meg minél nehezebben elérhetővé tenni adatainkat.

Forrás: https://computerworld.hu/biztonsag/ez-tortenik-ha-valaki-ellopja -a-szemelyazonossagunkat-283957.html