Működhet a műholdas internet?

A SpaceX rövidesen emberek millióinak internetszolgáltatójává válhat, amennyiben az ehhez szükséges flotta a rendelkezésre áll majd, illetve ha a megfelelő hatósági bejegyzéseket is megkapja.

A Starlink fejlődésének egy újabb fázisába ért, mostantól bárki számára megnyílik az előregisztrációs lehetőség a szolgáltatásra.

A SpaceX Starlink projektje iránt komolyan érdeklődők mostantól az egyszerű e-mailes regisztráció mellett határozottabban kifejezhetik igényüket a műholdas internetszolgáltatásra, melynek bétatéesztje tavaly év vége óta kezdődött az Egyesült Államokban, Kanadában, és Nagy-Britanniában.

Mostantól aki megadja személyes adatait, az 99 dollár befizetésével előregisztrálhat a szolgáltatásra, amit a SpaceX szerint várhatóan valamikor 2021-ben vagy 2022-ben követhet a szolgáltatás tényleges létesítése.

Az önfeledt műholdas netezéshez azért később ki kell majd fizetni a 499 dolláros tányérantennát, Wi-Fi routert és egyéb szerelési anyagokat tartalmazó Starlink Kit-et, bár erre csak akkor kell sor kerüljön, ha a vételi pont a több ezer tervezett műhold transzponderének körzetébe kerül.

A SpaceX az apróbetűs részben kifejti, hogy a foglaló, illetve előregisztrációs díj önmagában nem garantálja, hogy a szolgáltatás ténylegesen létre is jön.

Ennek egyik fő oka lehet, hogy ​a műholdas internet a tervek szerint ugyanazt a 30 és 300 gigahertz közötti milliméter-frekvenciát használná a nagysebességű internet szállításához amivel az 5G-s hálózatok is kommunikálnak, és erről tudjuk, hogy nagyon könnyen elnyelődik a légkörben található vízpára vagy aerosol következtében.

Forrás: https://www.hwsw.hu/daralo/62897/spacex-starlink-eloregiszt racio.html