Nagyszülők a digitális világban

A nagyszülők, dédszülők körében nagyjából 820 ezren interneteznek már rendszeresen, azaz legalább hetente belépnek a digitális világba, azonban kevésbé vannak tisztában a virtuális tér kockázataival – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A kötelező elővigyázatossággal, a vírus- és adatvédelemmel, a biztonságos és tudatos eszközhasználattal kapcsolatos információk elsősorban gyermekeiktől, unokáiktól juthatnak el az idősebb generációkhoz.

A fiataloknak ezért óriási szerepük van abban, hogy a nagyszülők felismerjék a gyanús e-maileket, hirdetéseket, és tudatosan bánjanak személyes adataikkal.

A vírusvédelem tekintetében gondoskodjunk róla, hogy a nagyszüleink telefonján, tabletjén és számítógépén legyen aktív vírusvédelem és folyamatosan frissüljön az eszközök operációs rendszere. Rendszeresen aktualizáljuk az általuk használt programokat és alkalmazásokat.

Segítsük őket személyes adataik védelmében attól kezdve, hogy kellő erősségű jelszavakat használjanak és ne osszák meg őket senkivel. Kötelező elővigyázatosságra is hívjuk fel a figyelmüket, tanítsuk meg őket körültekintően bánni az elektronikus levélben érkező linkekkel, gyanús weboldalakkal.

Adjunk iránymutatást, hogyan őrizhetik meg digitális személyazonosságukat, hogy véletlenül se hozzanak nyilvánosságra olyan információkat magukról, amelyek későbbi visszaélések kiindulópontjai lehetnek.

Segítsük őket olyan digitális környezet kialakításában okostelefonjukon vagy laptopjukon, amelyben könnyen és biztonságosan intézhetik banki vagy hivatalos ügyeiket és az online vásárlásokat.

Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/technologia-tudomany/itt-a-mediah atosag-ot-pontja-az-idosek-online-vedelmere