Öt ok, miért ne tölts le feltört játékot

Itt a nyár, több idő jut az elektronikus játékokra is. Az új játékok nem olcsók, de ettől még nem érdemes a kalóz példányokat letölteni. Legyen szó PC-re, mobilra vagy konzolra szánt játékról, valamelyik torrentoldalról szinte biztosan letölthető annak feltört kalózpéldánya. Ezek olyan verziók, amelyekben megkerülték a digitális jogvédelmet, így egyedi kód beírása nélkül vagy egy lopott kóddal ingyen is játszhatóak.
Nem csak játékok, hanem pénzért kapható kiegészítők is a kalózkodás
áldozatául esnek.

A biztonsági szakemberek viszont ezzel kapcsolatban az alábbiakra hívják fel a figyelmedet:

Megfertőzheted az eszközeid, mert mi sem egyszerűbb, mint a feltört játékba belecsempészni egy kártevőt, amit aztán letöltesz a gépedre vagy telefonodra.
Ilyenkor még az sem gyanús, ha a szoftver arra kér, kapcsold ki víruskeresőt, de sok esetben képesek a vírusok megkerülni azt.
Ha pedig a kártevő bejutott a rendszeredre, akkor gyűjthet email-címeket, telepíthet zsarolóvírust, és ellophat személyes adatokat, jelszavakat.

Adware kerül a gépedre, amely nem olyan veszélyes, mint az előző, de épp eléggé bosszantó. Folyamatosan felugró ablakokban és új böngészőfülekben jelenít meg hirdetéseket, ezzel praktikusan lehetetlenné teszik a számítógép vagy a mobil használatát.
A kalózpéldányok nem minden esetben érnek fel az eredetivel.
Sokszor kerülnek bele kisebb-nagyobb hibák, gond lehet a sebességgel, esetleg nem játszható végig.

A szoftver eredeti fejlesztője visszakövetheti a feltört játékot egy adott eszközre, és részben vagy végleg kitiltja online platformjáról a vétkes felhasználóhoz tartozó fiókot. Különösen nagy a veszélye ennek konzolok esetén. Jogi eljárásokok egyelőre nem jelentenek akkora veszélyt, de ki
akarna a bűnüldöző szervek célkeresztjébe kerülni?

Forrás:

https://www.itbusiness.hu/technology/security_n/ot-ok-hogy-ne-tolts-le-feltort-jatekot