A nyilvános Wi-Fi veszélyei

Ingyenes wifiszolgáltatás szinte már mindenhol elérhető, de ha felelőtlenül használjuk,​annak súlyos ára lehet.

Fontos tudni, hogy ha ingyenes publikus wifi hálózatra csatlakozol, a böngészés során megadott adataid nem titkosított csatornán közlekednek, ezért hatalmas veszélyben vannak, hiszen viszonylag egyszerűen rájöhet valaki, hogy milyen honlapokat látogatsz, de belenézhet az üzeneteidbe, vagy megszerezheti a jelszavaidat is.

Éppen ezért alaposan meg kell gondolnod, hogy hogyan és pontosan mire használod az ingyenes netezési lehetőséget.

Íme néhány szempont, hogy milyen veszélyekkel találkozhatsz és miként tudod ezeket a legkönnyebben elkerülni.

Egy nyilvános wifi hálózat megfigyeléséhez nem kell ​profi hackernek lenni, hiszen minimális informatikai tudással is könnyedén össze lehet gyűjteni a rajta futó adatokat.

Így teljes mértékben le lehet követni a felhasználók internetes tevékenységét, amiből később számos, akár anyagi kár is származhat.

A ránk leselkedő egyik legsúlyosabb veszélyforrás az a támadás, amely során a szokásos eszköz-router páros közé beékelődik egy köztes szereplő, így az információink, adataink egyből illetéktelenek kezébe kerülhetnek.

Ennek elkerülésére – amíg nyilvános wifi hálózatot használunk – próbáljuk meg mellőzni az olyan műveleteket, amik szenzitív adatok megadásával járnak (ilyenek pl. a fontos belépési információk, igazolvány- és fizetésre alkalmas azonosítók), valamint a lehető legtöbb helyen használjuk a kétszintű azonosítást, amivel még akkor is meg tudjuk védeni felhasználói fiókunkat, ha megszerezték a hozzá tartozó felhasználónevünket és jelszavunkat.

Forrás: https://wifipedia.hu/ismerd-meg-a-nyilvanos-wifi-veszelyeit