Milyen net kell a streameléshez?

Eldöntötted, hogy streamelni szeretnél? Akkor biztosítanod kell egy erős számítógépet vagy laptopot, amin tudsz majd streamelni és egy jó internetsebességet.

A jó minőségű streaminghez elengedhetetlen a megfelelő internet sebesség, hiszen annak meg kell lennie, különben egyszerűen egy csiga sebességével és a kép akadozásával fogsz tudni közvetíteni. Még mielőtt rohannál a szolgáltatóhoz, hogy a legnagyobb csomagra válts, tisztában kell lenni azzal, hogy pontosan mi számít jó sebességnek.

Folyamatosan használod az internetet, böngészed a Facebookot és elég gyorsan töltenek be a videók is, úgyhogy mi gond lehet a sebességgel, igaz? Korántsem ilyen könnyű a helyzet, mivel ilyen esetekben a letöltési sebességről beszélünk és nem a feltöltési sebességről.

A közvetítés során ugyanis csak a feltöltési sebességed fog számítani. Általában csak üzleti célú, azaz a szimmetrikus internet elérés esetén ugyanakkora a feltöltés és a letöltés.

Ha úgy tervezed, hogy HD felbontásban és 30 képkocka per másodperces beállításokkal szeretnél streamelni, akkor a 4500 kilobit per szekundum, azaz a 4,5 megabit per szekundum feltöltési sebesség az alap. Ez akkor azt jelenti, hogy ha egy 5 megabit per szekundum feltöltési sebességgel rendelkezel akkor már jó is vagy?

Egyáltalán nem. Ha az adott játék amivel játszunk internetre kapcsolódik, akkor annak a sebességét is bele kell kalkulálnunk. Ha zenét hallgatunk, követjük hogy mi történik a chaten és néha a facebookon keresztül is írunk akkor minimum még plusz 5 megabit per szekundummal számolhatunk.

Ezzel összességében azt mondhatjuk hogy elméletileg 15 megabit per szekundum feltöltési sebesség elég számunkra, viszont ​érdemes kétszer ekkora sebességgel számolnunk, hi​ szen ha egy kicsit is túllépjük, belassulhat.

Forrás: https://techblogger.hu/stream/stream-internetsebesseg/