Mit jelent a router és a modem?

Az internetes hálózatok kiépítése és optimális üzemeltetése sokszor kihívást jelentő feladat. Nem véletlen, hiszen számtalan különböző féle hálózati eszköz létezik.

Számolni kell a sávszélességgel, annak eloszlásával, jelerősséggel és még sok egyéb aprósággal.

Az otthoni internetkapcsolat telepítése szuper egyszerű is lehet, hiszen elég a szolgáltatótól kapott eszközt csatlakoztatni a kábelre és már mehet is a net. Viszont ez általában csak a legalapvetőbb igények kielégítésére elegendő.

Az internet hálózatok szíve és lelke: a modem és a router.

A modem feladata, hogy hidat képez az otthoni hálózat és a szolgáltató internetes hálózata között. A bejövő és kimenő jeleket dolgozza fel és továbbítja azokat a megfelelő irányba.

Így képes létrehozni a számítógépek által is használható internetes elérést. Előfordulhat, hogy egyetlen modemhez több számítógép is tud csatlakozni, akár oly módon, hogy a gépek egymással nem kommunikálnak, technikailag nincsenek is egy hálózaton.

A router vagy más néven útválasztó feladata, hogy a különböző számítógépek között megossza az internet kapcsolatot. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a modemen bejön a szolgáltatótól a jel, amit az feldolgoz és átalakít. Ezután a router fogja ezt a jelet és elérhetővé teszi több különböző eszköz számára is. Nyilván ez a kapcsolat ugyanúgy a másik irányba is működik.

Fontos, hogy a routerek önmagukban nem képesek csatlakozni az internethez, emiatt szükséges mellettük egy modem használata is.

Minden készülék rendelkezik azonban egy felső sávszélesség határral. Ez jelenti a sebesség plafonját. Hiába fizetünk elő a leggyorsabb internet csomagra a szolgáltatónknál, ha az otthoni modem vagy router alacsonyabb plafonnal rendelkezik.

Forrás: https://ralf.hu/blog/halozati-eszkozok