Ez volt az internet első keresője

Ma már egyértelmű, hogy az internetes keresésről a Google ugrik be. Ez a legnépszerűbb kereső. Annyira, hogy beépült a nyelvünkbe is. Gúglizz rá! Tanácsoljuk, ha az adott kérdésre szerintünk az interneten választ találhat mondjuk egy érdeklődő ismerősünk. Persze nem ez az egyetlen kereső, létezik még pár, de azok alig rúgnak labdába.

Az internet magyarországi történetében két keresőre emlékezhetnek az idősebbek. Ezek magyar fejlesztések voltak. Az egyik a Heuréka, a másik az Altavizsla. Utóbbi az akkori világhírű Altavista magyarosított változata volt. 1998-ban azonban jött a Google és ha azonnal nem is, de később tarolt. A lendület pedig máig kitart, sőt erősödik.

A világ legelső keresőjére azonban nem sokan emlékeznek. Ez az AliWeb. Pedig máig “működik”, igaz szinte semmit sem ér. Inkább csak egyfajta mementóként maradt fent. Nem fejlesztik már és mivel nem rendelkezik a világhálót automatán pásztázó robot szoftverekkel, semmilyen új dolgot nem dob ki. És pontosan ez volt az, amibe végül belebukott. Adatbázisát manuálisan lehetett frissíteni. A konferencián, amelyen bemutatták, arra kérték a weboldal üzemeltetőket, hogy regisztrálják oldalaikat az adatbázisba. Valamint olyan eszközt kaptak a kezükbe, ami ma igen jól jönne és nem volna akkora szükség a keresőoptimalizálásra. Szóval leírást is mellékelhettek a honlapokhoz, valamint beállíthatták azokat a keresőszavakat, amelyekre kiadja az oldalt. Előbb utóbb azonban ( ki tudja, talán ellustultak az üzemeltetők ) nem jöttek újabb regisztrációk. Így csak korlátozottan lehetett használni. Az AliWeb ma is csak azt jeleníti meg, amit anno beletápláltak. Így nem ismeri pl. az USA jelenlegi elnökét és nem dob ki semmit sem Elon Musk autójáról, amely a világűrben kering. Viszont ami mindig is megtalálható volt az interneten, vagyis az erotika, arról tárol néhány oldalt, igaz már nem működnek.

Az Ali név ebben az esetben egy mozaikszó, nincs köze a manapság ismert Ali nevű internetes áruházakhoz. Ha kíváncsi, hogyan nézett ki ez a kereső, látogasson el a www.aliweb.com oldalra!