Honlapok lementése? Praktikák jönnek!

Hol vannak már azok az idők, amikor számolni kellett mennyi ideig vagyunk a neten? Mennyi időnk van még a fizetett időből? Mert bizony voltak ilyen idők. Amikor még betárcsázós volt a kapcsolódás és nagyon lassan töltődött be minden, és még hírből sem hallottuk a korlátlan böngészés kifejezést. A városiak már talán ekkor is előnyösebb helyzetben voltak, faluhelyen bizony leginkább egy szolgáltató kínálatát lehetett elfogadni. 

De még ma sem egyértelmű a korlátlanság, mert bizony vannak szolgáltatók, vannak csomagok, ahol adatmennyiséget veszünk ( Ma már nem percekben, órákban fejezik ki ). Ha elfogy akkor vagy veszünk újabbat, vagy kivárjuk a következő hónapot ( A Deltanet korlátlan internetet kínál. )

Szóval azokban az időkben bizony az ember meggondolta mikor és mennyi ideig internetezik. Egy-egy ajándék időszak ( ünnepekkor ), vagy éjszaka nem számolt böngészés odatapasztotta a felhasználót a gép elé és belebújt a monitorba. Előrelátóbbak pedig egész weboldalakat mentettek le ilyenkor, hogy aztán kapcsolódás nélkül, a gépükről tudják azokat böngészni.

Ilyen szoftverek ma is léteznek. Hasznos lehet ha vonaton, buszon utazunk sokat, nyaralni menyünk és nem biztosított az internet. Vagy csak nagyon drágán. Ilyenkor kedvenc portálunk aktuális tartalmát egy az egyben lementhetjük a gépünkre és onnan bármikor megnyithatjuk internet nélkül is. Ilyen program például az ingyenes Cyotek Webcopy.

Régebben persze sokkal “kisebb” portálok léteztek. Nem is volt ennyi hírportál, ami pedig volt, nem frissült percenként, nem volt rajtuk több ezer tartalom, főleg HD videók. Ma már egy nagy portál letöltése idő és jelentős adatmennyiség.

Van azonban olyan eset, amikor egy cikknek csak egy részletét akarjuk elmenteni. Ha ez belefér egy képernyőnyi méretbe, akkor a Prt Sc ( Print Screen ) billentyűvel ezt a vágólapra menthetjük, majd a legegyszerűbb fotós alkalmazásban ( Windows alap szoftver: Paint ) megnyithatjuk ( Ctrl+V ), fényképként elmenthetjük és már készen is vagyunk.

 De mi van, ha az egész cikk érdekes és egyben kellene, ráadásul egészen hosszú az írás? Ekkor vagy a böngészőkbe beépített oldal mentése más néven funkciót nyitjuk meg és azzal mentjük le. Vagy megtehetjük itt is fénykép formátumban. Ez esetben azonban nem jó a Print Screen megoldás. Ha csak nem minden görgetésnél csinálunk egy mentést és több fényképben mentjük el. Egyszerűbb ha ilyenkor fogjuk és az oldal linkjét, kimásoljuk, majd beszúrjuk például a Web-capture.net honlap mezőjébe, amely akár egy hosszú cikket is elment fényképben.

 Látja? Az interneten egyszerűen semmi sem lehetetlen.